Muraui sörgyártás és a Murauer sör

Muraui sörgyártás és a Murauer sör

Stájerország és azon belül a Murtal vidéke kulináris élvezetek sokaságát kínálja, ezek közül is kiemelkedik a helyi sör, amely 500 éves múltjára építve évről évre mutat valami újat. Murau városát a fa tette gazdaggá, de lakóinak abból is jelentős bevétele származott, hogy hónapokig szedtek raktározási díjat azoktól a német kereskedőktől, akik portékájukkal nem tudtak nekivágni a téli Alpoknak, miután leesett az első hó. A gazdaság alapja a fakitermelés mellett ma már a turizmus, hiszen a norvégok sífutásából az 1800-as évek végén Ausztriában (egészen pontosan a tiroli Arlbergben) lett lesiklás és nemzetgazdasági tényező. Murauban is sokan élnek a téli sportok szerelmeseiből, főleg a magyar sízőkből, mert a település ideális közelsége miatt, mi töltjük itt a legtöbb vendégéjszakát. A turisták a széles (és szükség szerint hóágyúzott) pályákon kívül is egyre jobban kezdik felfedezni a helyi sört is.

Muzeális érték

A muraui sörről 1495-ből származik az első írásos emlék, de virágkora csak 1910-ben kezdődött, amikor a 3-4 fontosabb helyi sörfőzde szövetkezetbe tömörült. Azóta sok idő telt el, és minden eddiginél nagyobb lett a multik szorítása, de a nulla szénmonoxid-kibocsájtás mellett előállított évi 250-300 hektoliter sörből származó bevétel lehetővé teszi, hogy 2017 végére egy olyan modern gyárba költözzön a termelés, ahol a vendégek maguk is kipróbálhatják a sörfőzést. Addig is a látvánnyal kell beérnie annak, aki a sörfőzés tradícióira kíváncsi. A múzeumban a belépőjegyünk fejében kapunk ugyan egy pohár sörre beváltható utalványt, de ha tényleg végig szeretnénk kóstolni egy sörsort, akkor jobban járunk a Muraer Gasthoffal. A 300 éve működő fogadót 1976 óta Adolf Lercher üzemelteti, aki maga is a sörgyárban dolgozott, és mindent tud a Murauer sörről. Sőt, megfelelő ételekkel is tudja párosítani a poharakat: a ricottás sütőtökkrém leveshez egy lagert, a halhoz egy pilst, a csokoládés desszerthez pedig egy pohár fekete sört kaptunk.  

Csak szépen sorjábansorsor2

De az ételek sora jöhetett volna reggelig is, annyira termékeny a sörgyár termékfejlesztési divíziója, amelyet úgy tűnik, nem csak a marketingesek irányítanak. Tényleg jó sörök kerülnek ki az üzemből, a máig legnépszerűbb típust, a Märzent 1994-ben Ausztria legjobb sörének választották. Érthető a rajongás a malátás és enyhén kesernyésen komlós íz harmónia, valamint a jellegzetes aranysárga szín iránt, de a mi kedvenc Murauer sörünk a fekete Bock Beat lett, ami sajnos csak a karácsonyi időszakban kerül a boltok polcára és a kocsmák csapjára. Ez az erős (7,3% alk.), testes, mégis könnyen iható bock azoknak a söröknek a leszármazottja, amiket a böjt alatt főztek erősre a kolostorokban, mert a szerzetesek egy tápláló sörrel könnyebben át tudták vészelni a hosszú böjtöt. Az 5,1 %-os alkoholtartalmú Murauer Black Hill friss malátaillata elegáns párost alkot a sör savanykás ízével. A Pils a gyár könnyű söre, amely valóban frissítő, finom kesernyéssége miatt aperitifként is felszolgálható.

Weissbier nemcsak azzal okozta a legnagyobb meglepetést, hogy bebizonyította, a fehér sör is lehet divatos és elegáns, hanem azzal is, hogy egyáltalán volt. Ugyanis csak 2011-ben érkezett a gyárba az a sörmester, akinek köszönhetően ma már van búzasör a Murauer kínálatában. Ez ugyanis nem egy jellegzetes stájer típus. Murau évszázados sörfőzési hagyományainak és az új eljárásnak egy kivételes gyümölcsös, fanyar ízű búzasör lett az eredménye, amiben karakteresen van jelen a kesernyés komló. Nem érdemes túlhűteni, mert az olyan finom jegyeket, mint a szegfűszeg, a 8-10 Celsius-fokos Weissbierből lehet kiérezni.
Murauer egyébként minden söntésben fogyasztható errefelé, sőt, ferde szemmel néznek a csaposok arra, aki megkérdezi, akad-e másik márka a pultban. A sértett vendéglátó szíve persze rögtön meglágyul, ha az idegen cirbolyapálinkát rendel, mert az erősen változó minőségű párlatra a helyiek talán még a sörüknél is büszkébbek.

Hogyan kóstoljunk sört?

1., Mindig a következő sorrendben haladjunk: lager, pils, barna

2., Ne tartsuk fény elé, mint a bort, mert nem az igazi színét fogjuk látni. Márpedig a hab és az állag mellett a szín mesél a legtöbbet a sörünkről.

3., Írjunk le óvatos köröket a pohárral, mert az örvénylés megmutatja, mennyire masszív a habunk, illetve aromákat szabadít fel.

4., Szagoljunk bele, és próbáljuk a levegőt a szájunkon is beszívni. A szájon és orron át beáramló aromák együttesen adják az illatélményt.

5., Kortyoljunk bele, és hagyjuk, hogy szétáramoljon a szájban. Várjunk kicsit, hogy az ízlelőbimbók megtalálják az édes, sós, savas, kesernyés ízeket, érezzük a buborékok nagyságát. A száj hőjétől jobban érezhetővé válnak a stílusjegyek.

Sörmúzeum Murau

Raffaltplatz 19-23

+43(0)3532/3266-9

Nyitva májusban, júniusban és októberben péntekenként 14-18 óráig, illetve júliusban, augusztusban és szeptemberben szerdánként és péntekenként 14-18 óráig

Már 400 éve ezt a sört itták az osztrákok, mire rájöttek, hogyan kell síelni – GastroGuide

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük