Ruine Steinschloss várrom

Ruine Steinschloss várrom

@bestguesthousesinmurau Kirándulás túrázás szép helyekre. #pensionsteinadler #jázminpanzió #ausztriaiinformáció #ausztriaimagyarok #murauprogram #murauszállás #ausztriaszállás #murau #várrom ♬ eredeti hang – Murau Kreischberg Zimmer

1180 m tengerszint feletti magasságával a Steinschloss romjai Stájerország (Ausztria) legmagasabb várromjai. A Felső-Mura völgyében, Neumarkt községben, Stájerországban, a Steinberg és Teufenbach közötti északnyugati lejtőn található.

Ezt a dombtetőn álló kastélyt valószínűleg a 12. században építette a „von Stein” nemesi család. 1503-ban akkori tulajdonosa, a liechtensteini nemesi család eladta a St. Lambrecht-apátságnak, amely ma is birtokolja. 1525-ben a várat a parasztfelkelések és a török betörések során korszerűsítették.

2003-ban késő bronzkori (urnfieldi kultúra) és hallstatti kerámiamaradványokat találtak egy tűzrétegben a központi vár területén. 

.Az első kastély, amelyet az Eppensteinek alapítottak, a 10. század végén épült. vagy a 11. század elején. A falak legrégebbi maradványai a kastély területén és a Szent Katalin-kápolna alatt 1100 körül keletkeztek. Az Eppensteinek kihalása után (1122) a Traungau család örökölte az erődítményt. Otto von Stein, a Traungau család szolgája 1279-ben eladta a várat a liechtensteinieknek. 1503-ban erőszakkal eladták a St. Lambrecht-i apátságnak. 1525 és 1542 között a várat kora újkori erőddé alakították át (védelem a parasztfelkelések és a török betörések ellen). Miután II. József reformista császár megszüntette a kolostort, az erőd tűzvész után romba dőlt. 

2001-ben a Burgverein Steinschloß a FIALE kutatócsoport támogatásával megkezdte az ásatási és felújítási munkálatokat az épületállomány megőrzése érdekében. Ennek a munkának a nagy része mostanra befejeződött. Ebben az évben (2012) befejeződnek a főbejárattól balra végzett biztonsági és tisztítási munkák. Régészeti szempontból napirenden van az alsó fővárban lévő kút feltárása. 

A vár weboldala:

http://steinschloss.region-murtal.at/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük